Tips

Hur kan vi möta mörkret med ett gott sinnestillstånd? Många människor älskar hösten och att "kura skymning", kanske med en god bok, en biokväll eller levande ljus. Om vi bestämmer oss för att göra vårt bästa och njuta av skymningen genom att ta reda på hur andra lyckas må bra trots mörka kvällar.

Vi håller oss kvar vid levande ljus och varför inte ett doftljus eller en liten ljuslykta med vatten i där du kan tillsätta eteriska doftoljor. Vad njuter du av för doft?

Kanske är det doften av citron och citrongräs? Enligt aromaterapin står den gula färgen för vårt solarplexus chakra. Doften påverkar nervsystemet, stabiliserar känslor, avleder stress och oro.

Eller apelsindoft och en vacker orange färg, den motsvarar vårt bukchakra. Doften gör oss mer säkra, höjer livsgnistan och glädjen, och vem vill inte känna den känslan?

En annan väl dokumenterad doft är geranium, färgen är grön och doften påminner lite om pelargonia eller "fattigstugufesen" , en blomma med vackert flikiga gröna blad som de gamla förr skrockfullt sa att man skulle ha i sovrummet för att hålla sjukdom borta. Den motsvarar vårt hjärtchackra och doften lättar upp frustrationer, irritationer och bygger upp harmoni och avslappning av sinnet och känslorna.

Jag måste även nämna lavendel och den lila färgen, som så ofta förekommer i ljushyllorna. Den motsvarar vårt kronchackra. Doften hjälper kropp och själ att slappna av, vägleder oss att gå vidare, väcker vår intuition och hjälper oss att uttrycka oss.

Men allt behöver inte vila på någon vetenskap, ett vackert vitt ljus i en enkel ljusstake kan vara gott nog. I alla sammanhang kan en liten ljuslåga höja nivån av njutning och välmående.