Användning av produkterna

Användning av produkterna vid Helfart

VANLIGA FRÅGOR:

Kan jag dricka kaffe och te under min helfart?
Svar: Ja! Tänk på att inte tillsätta mjölk eller socker.

Kan jag ha mjölk i kaffet/teet?
Svar: Nej! Det tillför extra kalorier.

Kan jag dricka mineralvatten?

Svar: Ja, det går bra! Det är positivt att tillsätta mineralvatten då det tillför salter som kroppen behöver. Var vaksam på innehållet och drick inte bubbelvatten som är sötat och innehåller kalorier.

Kan jag tugga tuggummi?
Svar: Nej, det kan göra att du går ur ketonfasen.


Vad innebär "helfart"?

Vid Helfart äter du 3 måltider med VLCD per dag. Du får i dig mellan 600-800 kcal per dag och alla nödvändiga vitaminer och mineraler i rätt balans. Efter ca 2-4 dygn bildas ketoner som hjälper och skyddar nedbrytning av muskler och ser till att hjärnan får energi. Livsmedelsverket påpekar vikten av ett tillräckligt dagligt vätskeintag i samband med VLCD som enda födointag. För att må bra när du äter Helfart, ”den snabba vägen” är det viktigt att du dricker ordentligt med vatten. Vätskebehovet varierar från person till person och från dag till dag beroende på aktivitet och situation. En vuxen person bör dricka ca 2 liter vatten/dag och med en jämn fördelning under dagen.

I vissa fall och i vissa situationer kan man behöva dricka mer. Under fysisk träning exempelvis ökar vätske- och saltförlusterna ytterligare. Detta kan med fördel kompenseras med mineralvatten som även innehåller salter.
Anew VLCD är en Very Low Calorie Diet som tagits fram av de främsta specialisterna på marknaden och är utformad för att säkerställa en så effektiv och okomplicerad medicinskt säker viktminskning som möjligt.
Anew VLCD måltider innehåller de vitaminer och mineraler kroppen behöver och fungerar som mat i koncentrerad form. Det följer Livsmedelsverkets och EU:s normer för komplett kostersättning vid viktkontroll.
VLCD-produkter är idag erkända och är en effektiv metod för viktminskning. Mängder av forskning som bedrivits sedan 60-talet och framåt och verifierar säkerheten och effektiviteten vid rätt användning.

Helfart för alla?

Är du frisk och mår bra kan du med fördel välja Helfart, den effektivaste vägen, så kan du snabbare lägga mer tid på att träna på din nya vardag. Livsmedelsverket rekommenderar max åtta veckors användning i ett sträck men är det så att du mår bra och har mer överskottsfett kvar på kroppen, kan du äta upptrappning och vanlig näringsrik mat i 1-2 veckor för att sedan äta Helfart igen, med en maxintervall på åtta veckor.
Är du under 18 år, gravid, ammar, har Diabetes typ 1, har en obehandlad ätstörning eller är drabbad av sjukdom som är under behandling av läkare, kan du äta VLCD i kombination med mat och som ett kosttillskott.  Äter du mediciner av något slag, tala med din läkare om vilket kostupplägg du kan välja så att din medicinering inte påverkas negativt. Du kan behöva hålla kontinuerlig kontakt med din läkare under din helfarts-period för att följa de förbättrade värdena och för att läkaren eventuellt kan behöva ändra dina mediciner efter hand.

Kan jag gå över på vanlig kost direkt efter helfart?

Det är tiden efter helfart som är den viktigaste. Att återgå till att äta som du gjort tidigare, är att spoliera allt du lagt ner på din viktnedgång så nu efter din helfart äter du först upptrappning:


Fortsätt att äta två till tre måltider VLCD om dagen med tillägg av lite mat.
Öka måltiderna successivt upp till ca 350 kcal. Börja med portioner av 1/3 dels normal tallriksstorlek, öka till en 2/3 delars tallrik och gå sedan upp till en normalstor tallrik. Vid för snabb upptrappning finns en liten risk för tarmvred eftersom tarmarna inte har jobbat lika mycket under helfart som vid vanlig föda, därför är det viktigt att magen får vänja sig i lugn takt med mat igen. Börja äta små mål mat på fem till sex gånger per dag.  Öka succecivt upp tallriken under 4-7 dagar upp till en normalstor tallrik. Kom ihåg att gå tillbaka till samma vanor som du haft innan du gjort din helfart gör att du oftast går tillbaka till din startvikt. Se över dina kostval och inför hälsosamma råvaror av bra proteiner, fetter och långsamma kolhydrater för att fortsätta gå ner i vikt eller för att behålla den nya vikten. Tänk även på att vardagsrörelse och träning har stark påverkan av dina resultat så se till att även addera det l ditt nya hälsosammare liv

 
Hur kan du må så bra med så lite mat som i helfart?

Svaret är ketoner som bildas vid nedbrytning av fett när musklernas glykendepåer är tömda. Ketoner är en nedbrytningsprodukt av fett. Ketoner skyddar muskelcellerna vid en viktreducering. Ketonerna ger dig dessutom ökad känsla av pigghet och dämpar hungerkänslorna. Detta inträder efter ca 2-4 dygn vid helfart. Den milda ketosen vid en viktreducering med VLCD helfart kan INTE jämföras med det sjukliga tillstånd av ketonbildning, ketonacidos som kan uppträda vid Diabetes typ 1. Vid en säker viktminskning med VLCD användning och helfart är ketoner ett tecken på att du kommit in i en maximal fettförbränning.


Varför ska du inte äta något annat när du går på helfart?

I Anew VLCD måltider finns exakt den mängd näring som behövs för att komma in i en maximal fettförbränning. Därför ska kostintaget inte vara något annat än Anew VLCD, tre måltider per dag. Den minsta sockerfria tablett eller morotsbit utöver tre måltider VLCD kan störa den maximala fettförbränningen och gör att du går ur ketonfasen. Viktminskningen går långsammare och kroppen missar den positiva effekten av ketonerna. Du blir trött och hungrig och får inte den skyddande effekten på muskelmassan som du annars skulle få. Det märks tydligt när kroppen går ur ketonfasen. Det är viktigt att du lyssnar på kroppens signaler och lär dig hur din kropp fungerar.

Hur tillreder jag min VLCD-måltid?

Vispa eller blanda din Anew VLCD med mixerstav, visp eller shaker i 1-2 dl kallt vatten. Blanda därefter i ytterligare 1-2 dl varmt eller kallt vatten. Ju mindre vätska desto mer smak och du får även en annan konsistens. Rör om och ät din måltid inom 10 minuter för vitaminernas skull. Det står även en tydlig beskrivning på förpackningen.


Hur går det med magen?

Anew VLCD innehåller bra fibrer som håller igång magen och bra fettsyror som smörjer avföringen. Det bildas givetvis inte lika mycket slaggprodukter under helfart så avföring mängden minskar helt naturligt. Får du ändå problem med magen är det viktigt att du ser till att dricka rikligt med vatten och äta bra fettsyror som tre gram Omega 3 eller tre tsk MCT-olja om dagen för att få en bra konsistens på avföringen. Behöver du smörja avföringen ytterligare kan du addera 1-2 msk MCT-olja i tillägg till Omega 3 eller öka dina tre tsk med MCT-olja till tre msk om magen tillåter. För att hjälpa tarmen att rensa ut slaggprodukterna ät 1 tsk psylliumfröskal i samband med ett eller alla tre mål VLCD om dagen. Drick även ytterligare ett glas vatten före och även efter måltiden. Tänk på att fysisk rörelse håller igång din fettförbränning och hjälper tarmarnas aktivitet.

Såhär fungerar första veckan under helfart för dom flesta:

För att få ut det mesta och ett hållbart resultat av viktminskningen, be kunden ställa in hjärnan på målbilden och framför allt se resultatet! Första dagen går oftast utan problem. Det kan vara lite mer tankar på mat men det är oftast först mot kvällen som hungern oftast kommer.

Dag 1

Ät 3 g omega 3 / 3 tsk MCT-olja fördelat per dag för att underlätta fettförbränningen och smörja avföringen, och ät gärna psylliumfröskal tillsammans med vatten för mättnaden och för att hålla igång magen. Det är möjligt att det tar emot lite, men ge kroppen en chans att ställa om sig! Kom ihåg att dricka, vatten är viktigt för att du skall må bra och för att fettförbränningen inte ska avta som kan hända vid för lågt vattenintag. Detta gäller även vid “vanligt” matintag. 

Första dagen är avklarad. Ge dig själv beröm och rejäl klapp på axeln. Inrikta dig på det du vill uppnå, i stället för det du ”måste” undvika.

Dag 2

De första dagarna under en viktminskning använder kroppen de energilager som finns i muskler och lever. Dessa energilager, glykogendepåerna. Glykogendepåerna töms innan fettet börjar förbrännas i din kropp och ketonerna bildas.

Hungerkänslan kan komma och gå. Drick vatten, väl fördelat över dygnet och gärna med lite havssalt i om du känner dig lite “dimmig” i huvudet. Du kan också dricka mineralvatten. Tänk på att all den näring din kropp behöver tillförs genom att du äter Anew VLCD tre gånger per dag. Se det här långsiktigt, du klarar av att gå ner i vikt. Ta din dagliga promenad och tänk på att desto mer du rör dig ju snabbare kommer du in i ketonfasen vilket kommer göra dig piggare och lugnare och samtidigt skydda muskelnedbrytning och få en ordentlig skjuts på fettförbränningen

Dag 3

Du har redan minskat i vikt. Dina glykogendepåer håller nu på att tömmas. De väger ungefär ett halvt kg och binder ca tre gånger sin egen vikt i vätska. Denna vätska lämnar nu kroppen. Det är det som förklarar de första dagarnas snabba viktminskning. Nu behöver du hjälpa kroppen med vätskebalansen, som i vanliga fall sköts av glykogendepåerna. Se till att du får i dig tillräckligt med vatten så mår du bättre.

Hitta din egen optimala nivå. Om du mår dåligt och sviktar lite: Rör på dig! Det hjälper kroppen att tömma glykogenlagret och hålla i gång blodcirkulationen. Håll ut! Det här är oftast det tuffaste dygnet. Fokusera på att du mår bättre så fort glykogendepåerna är tömda och kroppen börjar ta av fettdepåerna. Om du äter något annat än Anew VLCD nu, så fyller du på glykogenlagren och drar ut på tiden fram till maximal fettförbränning. Arbeta i stället mentalt och gör din målbild levande! Upplev hur bra du mår när du nått ditt mål och se dig själv i resultatet när du nått dit!

Dag 4

Nu börjar det hända saker i kroppen! Glykogenlagren är i stort sett tömda och kroppen börjar hämta all sin energi från kroppens fettdepåer. Nu börjar du må bättre, även om det kommer stunder av trötthet. Varva dagen med att fokusera på ditt resultat och ta promenader. Håll dig sysselsatt. Hunger är en känsla som kommer och går. Det tanken kan skapa och tro på, kan uppnås. Ge dig själv de tankar du behöver för att lyckas. Du har valet att välja själv!

Dag 5

Mer än halva veckan har nu gått och du har klarat de första tuffa dagarna. Från och med nu hämtar kroppen sin energi från fettdepåerna. Att fettförbränningen är i full gång kan du själv märka på andedräkten och svetten som ändrar doft. Det går också att mäta ketoner, som är nedbrytningsprodukterna av fettet i bland annat urinen och utandningsluften.
Du märker också att du blir piggare. Du får en känsla av välbefinnande och lätthet i kroppen och att hungerkänslorna minskar. Nu när kilona rinner av och du har allt lättare att röra på dig, kan du använda den ökade energin till att höja intensiteten när du promenerar och tränar.

Dag 6

Nu är det full fart på fettförbränningen i kroppen. Ketonerna håller hungern borta. Anew VLCD ger dig protein, kolhydrater, fettsyror, vitaminer, mineraler och antidoxidanter. Dessa ser till att kroppens organ får det dagliga behovet av näring och att kroppen producerar en lagom mängd ketoner. Nu stiger humöret och du känner verkligen att du går ner i vikt. Då du nu minskat intaget av mat minskar också slaggprodukterna och toalettbesöken blir färre. Fortsätt att dricka vatten ordentligt tillsammans med psylliumfröskal och Omega 3 eller MCT-olja för att hålla magen igång.

Dag 7

Ett stort grattis! Du har bevisat för dig själv att du är stark i tanken och din motivation kommer nu att hjälpa dig igenom de resterande dagarna!

 

Upptrappning från helfart:

Det är tiden efter helfart som är den viktigaste. Att återgå till att äta som du gjort tidigare, är att spoliera allt du lagt ner på din viktnedgång. Fortsätt att äta två till tre måltider VLCD om dagen med tillägg av lite mat. 

Öka måltiderna successivt upp till ca 350 kcal. Börja med portioner av 1/3 dels normal tallriksstorlek, öka till en 2/3 delars tallrik och gå sedan upp till en normalstor tallrik. Vid för snabb upptrappning finns en liten risk för tarmvred eftersom tarmarna inte har jobbat lika mycket under helfart som vid vanlig föda, därför är det viktigt att magen får vänja sig i lugn takt med mat igen. Börja äta små mål på fem till sex gånger per dag. Den mentala styrka är viktig nu när tuggandet och hungerkänslorna kommer tillbaka.